Com treballar correctament les assanes

formación yoga les corts.jpg

En cada assana o postura, el primer que es desenvolupa és la atenció: l’atenció, el cos i la respiració son les tres eines bàsiques, i el nostre treball comença per a desenvolupar la percepció d’allò físic, que és el primer pas perquè la ment es calmi. Fixem-nos sinó en què passa quan ens concentrem durant un moment en una mà, que al cap d'un moment ja no venen tants pensaments. Després podem connectar amb la respiració i adonar-nos de l'efecte relaxant que té l'expiració quan toca la musculatura, a l'altre costat la inspiració ens connecta amb el to muscular. També és un aspecte important la lentitud del moviment i la immobilització dins la postura: una i altre amb l'efecte de deturar el mental, perquè quan el cos s’immobilitza els pensaments es frenen, i potenciar la nostra capacitat d'atenció. Ho podem comprovar observant com quan la nostra ment està molt activa el gest és més ràpid que no pas si hi ha poc moviment mental.

Aprendre a fixar l'atenció en el cos i la respiració

Aquesta confluència és vital per flexibilitzar, relaxar i tonificar la musculatura. Quan l'atenció està prou desperta i som conscients d'ella la podem dirigir cap a la part del cos que desitgem, una vegada allà sentim la respiració, l'aire quan entra i quan surt. Proposem-nos, per exemple de sentir els quàdriceps, la cuixa, i enfoquem-nos al mateix temps en la respiració: la percepció de la musculatura serà diferent quan entra l'aire que quan surt. En el primer cas notarem el volum i la forma de la musculatura, el seu to, en el segon cas la percepció serà més dolça, més suau, el contrari del to és la distensió. Quan volem tonificar posem to muscular fins el seu punt màxim i en l'expiració es relaxarà l'excés, les tensions estructurades en les capes més superficials però també en les més profundes, segons si anem aprofundint també amb la respiració; al cap d'un moment, ben aviat, notarem que hi podem posar una mica més de to i tornem a començar el procés: estem tonificant. Si volem flexibilitzar, en canvi, estirem el múscul fins el seu punt màxim, expirem i relaxem fins que notem que ha cedit i que el podem estirar una mica més, i de manera progressiva

Comprendre bé això ens permetrà tonificar i flexibilitzar el nostre cos d'una manera molt efectiva, perquè no es tracta només de fer un determinat exercici, es tracta de potenciar aquella informació en la memòria cel·lular a través de l'atenció, de fer-la conscient. Ens podem passar mitja hora fent peses amb la ment posada en un altre lloc, o ens hi podem passar només 5 minuts plenament atents i enviant la informació a la memòria cel·lular de la musculatura: l'eficiència d'aquests 5 minuts serà equivalent a aquella mitja hora.

És vital, doncs, comprendre aquests dos conceptes: l'efecte de la respiració en el cos quan hi estem atents, i l'enorme poder de la nostra atenció. Una atenció que, no oblidem, es desenvolupa en la quietud, quan la ment s'apaivaga, altrament estem dispersos.

Rosa Daniel