El treball interior

Fotolia_19015523_XS[1].jpg

Les persones estem acostumades a resoldre els conflictes a través del raonament, a solucionar els problemes pensant, i quan ens disposem a connectar amb el nostre interior fem servir la mateixa pauta. Llavors, davant la necessitat de trobar pau interior la nostra resposta és pensar com la podem aconseguir, i d'aquesta manera comencem a donar voltes a l'entorn del concepte, i així ens quedem: donant voltes.

El que no sabem és que la nostra ment té moltes més capacitats que la de pensar, la nostra ment és en essència silenci, que és atenció, i en el treball interior és aquesta la ment que necessitem: una atenció sostinguda que, amb la pràctica, es converteix en concentració. Precisament, l'objectiu del treball de les assanes és principalment aquest, d'aquí que sigui un requisit imprescindible la immobilitat. Amb la pràctica del ioga desenvolupem l'atenció. Però no només això, ja veureu.

Les assanes les practiquem a través del cos, el coneixem realment? Segur que tots i cadascun de nosaltres coneix el seu cos i el podria descriure gairebé al detall, provem-ho. La teva mà esquerre, quin coneixement en tens?, et prens un moment per respondre abans de seguir llegint?.... Ara la poses damunt de la cama, cara amunt, i la mires durant cinc minuts sentit el pes, el volum, la temperatura, els dits, les falanges, les sensacions, la pell, les ungles, la musculatura, les tonalitats, etc, i torna a començar durant cinc minuts...

Quan penses la teva mà no la coneixes, quan la sents sí. Si has fet l'exercici, la notaràs més gran, més calenta, més voluminosa: aquest és el gran poder de la teva atenció. I per a fer un treball interior aquesta és l'eina, no el raonament, no el pensament. Si necessites pau interior, amor, confiança, sinceritat, comprensió, vitalitat, disciplina, voluntat, etc, tot el que representa el teu potencial, simplement t'hi has d'enfocar. No costa molt, evoca simplement un record (que sempre et vindrà en forma de imatge) d'alguna ocasió en que ho has experimentat, i observa dins del cos, on sents que ressona?: allà t'has d'enfocar. Enfocar-se vol dir sentir, sentir vol dir deixar la ment atenta allà, com a la mà. Llavors, en lloc de donar voltes al concepte, el penetraràs, et convertiràs en allò.

Si ho poses en pràctica descobriràs dins teu el benestar que ja ets, la pau que ja ets, l'amor que ja ets..., tot el que ja ets en realitat.

En el treball interior hem d'aprendre a gestionar d'una altre manera la nostra ment, i el primer exercici és practicar l'atenció. No hem d'oblidar que l'objectiu de la pràctica del ioga no és el cos sinó la ment i el desenvolupament de l'atenció.

Rosa Daniel

rosa danielComment