Alimentació i emocions, una relació d'amor-odi

Estrés i alimentació.jpg

 L’existència d’un vincle entre l’alimentació i les emocions no només és evident com a experiència viscuda per cadascú de nosaltres, sinó també corroborat per la ciència com veurem a continuació. A nivell científic es parla del sistema nerviós entèric o popularment anomenat segon cervell (vinculat amb el sistema digestiu) amb més de 100 milions de cèl·lules nervioses que és quasi la mateixa xifra que trobem en la mèdul.la espinal. Podem considerar la relació entre l’alimentació i les emocions com un vincle complex que condiciona el nostre estat anímic i la nostra dieta.

Si coneixem les funcions del sistema nerviós entèric:

  • Supervisar el sistema digestiu
  • Col·laborar amb el sistema immunitari en la defensa de l’organisme
  • Producció del 95% de serotonina (hormona de la felicitat) i el 50% de dopamina (hormona del plaer)
  • Producció de 30 neurotransmissors més
  • Producció de benzodiazepines (substàncies relaxants tipus Valium)
  • Producció d’opiacis que controlen el dolor

Veiem que aquest segon cervell gestiona molts processos bioquímics interns que influeixen en el nostre estat d’ànim, entre d’altres tasques.

Actualment hem oblidat escoltar el nostre instint natural, sentir la connexió amb nosaltres mateixos i amb la naturalesa. Anem a la recerca de varietats de sabors, afegim condiments forts als aliments, afegim química o manipulem els aliments industrialment. La dieta es torna desordenada i desequilibrada, incrementant la confusió i el descentrament.

Predominen les actituds de mirar cap a l’exterior, del fer enlloc del sentir, de l’acceleració, la impaciència, l’exigència i moltes d’altres que ens arrosseguen a crear i nodrir inèrcies poc saludables i poc amables amb nosaltres mateixos.

Amb quina motivació mengem? Per nodrir el nostre cos de la manera més adequada pel seu correcte funcionament? Més enllà de la gana física, hi ha una gana emocional i energètica que sovint ens descontrola i utilitzem com una solució passatgera per sentir-nos millor però que és perjudicial pel nostre organisme si s’estableix com un hàbit.

Podem establir unes pautes saludables per aconseguir que el nostre segon cervell funcioni de manera més equilibrada i gaudir d’un major benestar. I entre elles una alimentació adient a les nostres necessitats sobretot durant períodes d’estrès o alteracions emocionals és fonamental per contrarestar les estratègies alimentàries que utilitzem a nivell inconscient per calmar les emocions.

De la mateixa manera que hem de tenir present la nostra alimentació com la base per nodrir el nostre cos físic, també és vital realitzar alguna activitat gratificant que nodreixi el nostre cos emocional i energètic, com la pràctica de ioga o d’altres que tinguin en compte la globalitat del ser. La vivència de ioga ens apropa al coneixement autèntic d’un mateix i la relació amb el nostre entorn, descobrint cóm viure en harmonia, conscients de la profunditat de l’existència.

Sense perdre de vista els factors externs, en realitat assolir un estat de benestar depèn de nosaltres.

Ester Garcia Gálvez.

Assessora d’alimentació

Professora de Hatha ioga i Ioga Tibetà