Gestió de les emocions (I)

Quan parlem d’emocions habitualment ens referim a emocions negatives: por, inseguretat, desvalorització, desempara, frustració, impotència, impaciència... I aquesta mena d’emocions tenen sempre com a base un pensament previ que ens passa normalment desapercebut: no puc, no sé, això és impossible, no serveixo... Tot plegat ens porta a desplegar tot un dispositiu de pensaments que tenen com a objectiu neutralitzar el desenllaç final que la nostra ment més inconscient ja preveu, com seria per exemple en el cas de creure que no valc destinar molta energia en mostrar la pròpia vàlua personal. De tots els pensaments que despleguem al llarg del dia, si en tinguéssim realment una relació escrita, podríem veure tota l’energia que destinem a neutralitzar tot allò que en algun racó del nostre inconscient “preveiem” que serà. No saber dir que no pot tenir con arrel el pensament que “no valc”, i que motiva a demostrar que sí, com un de molts exemples que podríem posar que són generadors d’emocions negatives. La conseqüència són contraccions musculars i modificació de la respiració, amb la consegüent tensió física, acumulació d’aire residual, falta d’oxigen en el cos i estrès.

A l’altre banda hi ha també la nostra capacitat de sentir les emocions en la seva essència més pura, sense pensaments: el cos, el que ens transmeten els sentits..., i a través d’ells l’emoció sense cap pensament previ, com seria l’emoció davant d’una posta de sol, d’una música, o la imatge d’una persona estimada. En qualsevol d’aquestes no hi ha pensament anterior a l’emoció, el pensament en tot cas ve després i ens serveix per a posar paraules i expressar el que hem sentit.

Les primeres són generadores d’estrès, les segones l’alliberen, i tant les unes com les altres tenen la seva expressió a través del cos. La consciència corporal és el primer pas cap a la gestió de les emocions que anomenem negatives, a través de la respiració i la capacitat de relaxació física i mental que tots tenim. Però també és el primer pas per a desenvolupar en nosaltres la capacitat de viure plenament el nostre potencial emocional més positiu (continuarà)

 

rosa danielComment