FAQ

Quants tipus de ioga hi ha?

En realitat n’hi ha un i està basat en l’Asthanga Yoga de Patanjali. És el que coneixem com la pràctica d’assanes, pranayama, i totes les tècniques que pot incloure una classe de ioga. Tanmateix, sn els darrers anys hem vist proliferar moltes denominacions diferents, sovint amb el denominador comú de donar moviment al treball de l’assana, de fer el ioga més dinàmic. No obstant això, no hem d’oblidar que una de les premisses de la pràctica de les assanes és la immobilitat, perquè l’objectiu és ensenyar a la ment a reduir el seu ritme i acompanyar-la cap a estats de més calma i tranquil·litat. Amb una pràctica dinàmica ens allunyem d’aquest objectiu -ans al contrari, afavorim una ment activa- i, per una altra banda, perdem l’ocasió d’atendre degudament la part tècnica de cada postura, amb les seves indicacions i contraindicacions. En aquest sentit, podem afirmar que només hi ha un ioga, el que ens permet d’estabilitzar la ment i de penetrar amb l’atenció el cos, desenvolupant progressivament una major consciència corporal, conjuntament amb un treball acurat de la respiració i la relaxació. I dins d’aquest ioga el que sí podem trobar són diferents denominacions, seguint escoles diverses.


El ioga em curarà l’estrès?

El ioga dona eines, és e que hem de procurar quan ens apropem a un centre: que s’ens donin eines d’aplicació en el dia a dia. Això és més consciència corporal, coneixement i control de la respiració, o eines per a desenvolupar l’atenció, per exemple. La sola assistència a una o dues classes setmanals ens faran bé, efectivament, però el que hem de procurar és canviar hàbits a través d’incorporar aquestes eines en el dia a dia. És a dir: aprendre a no generar, tensió, ansietat o estrès. I en aquest sentit sí, el ioga ens pot ajudar, i molt.


A la meditació es pot deixar la ment en blanc?

Bé, ho podem provar, però les dinàmiques mentals no es poden parar de cop i volta, i el que experimentarem serà frustració. El primer que hem d’entendre és que hem de “sortir de la ment”, i ho fem “posant-nos” en el cos. La consciència corporal, per tant, és el primer pas per apaivagar el mental, perquè el deixem d’alimentar, de posar energia al pensament. Després hem d’aprendre a desenvolupar l’atenció en un grau suficient com per, sense voler parar el mental, ser conscients dels espais entre pensaments, espais de veritable silenci, i des d’allà aprofundir en la pràctica meditativa.


Sí, de primer t’ensenyarà a comprendre com funciona la respiració i la importància de tenir un diafragma en bon estat, flexible i tonificat, i els abdominals reforçats, per tal de mantenir l’estàtica de la columna lumbar i una bona oxigenació de tot el cos: observa si tens una hèrnia lumbar si la teva respiració és pectoral, de ser així, la respiració haurà de ser el primer pas. Després t’ajudarà a comprendre els conceptes bàsics d’alineació postural i d’equilibri perquè les lumbars no rebin un excés de pressió i les puguis alliberat. I, finalment, les diferents postures, amb tonificacions i estiraments, t’ajudaran a millorar la salut corporal en general i lumbar en particular, tot aprenent exercicis senzills que si vols podràs practicar a casa.

Tinc una hèrnia lumbar, el ioga em pot ajudar?