En el treball de l’assana hem de diferenciar tres nivells, tres passes, tres esgraons

TALLER D’APROFUNDIMENT, TRASPASSEM ELS LÍMITS DE LA PRÀCTICA REGULAR

 • Sabies que les assanes estan pensades no només per a donar salut al cos, sinó per a descarregar el contingut reprimit en la nostra memòria cel·lular?

 • Coneixes els mecanismes pels quals el nostre inconscient ens empeny a desfer les postures, i quins són els resultats?

 • Sabies que practicant degudament el procés de l’assana, a la vida corrent canvien i es transformen les respostes emocionals? Voldries saber per què?

 • Voldries poder estructurar la teva pràctica per tal de desenvolupar un veritable alliberament i consolidar els estats profunds de calma i benestar?

 
ioga-hatha-psicofísic-sants.JPG

Les energies corporals

En un primer moment s’activen les energies corporals, s’estiren els músculs, les fàscies, la pell. Trobem el límit, el relaxem, avancem, i tot el cos s’implica en el desenvolupament de l’assana. En aquest nivell, si aprenem a sentir, respectar i relaxar el límit, les sensacions corporals no han de ser tant diferents entre unes persones i les altres, si no hi ha patologies concretes. El requisit és la immobilitat total.

 

Objectius

 • Donar al practicant de ioga la visió holística pòpia de la pràctica del ioga.

 • Mostrar les passes, les etapes i les formes d’integració dels nivells físic, mental i emocional.

 • Estructurar la manera del procés per tal que el treball arribi fins al buidatge de la part mental de l’inconscient.

 • Desenvolupar el profunditat el que representa la mobilització de les estructures energètiques fonamentals, i que s’activen en la pràctica de les assanes.

asana-barcelona.JPG

Les energies subtils

Al cap d’un temps d’immobilitat, s’activen les energies subtils. A través del treball damunt dels meridians o nadis, aquelles energies estancades es mobilitzen, és quan emergeix l’emocional tot i que sovint queda velat per les sensacions corporals. Amb l’activació de les energies subtils sovint arriba l’impuls de desfer. És per les sensacions físiques o bé per la impaciència, la impotència, la ràbia, etc? Hem d’aprendre a estar molt atens a aquest impuls. Si desfem, aquell contingut de l’inconscient que volia aflorar i alliberar-se, tornarà a quedar reprimit. Què fer doncs, llavors?

Continguts

 • introducció al Hatha ioga com un treball psicofísic

 • exercicis de bioenergètica

 • assanes

 • respiracions actives

 • pranayames

 • relaxació i meditació

asana-yoga-les-corts.JPG

La profunditat del Ser

A mesura que alliberem aquestes energies estancades, a mesura que descarreguem la memòria cel·lular, on hi és tot, anem aprofundint en el nostre interior i ens retrobem amb que hi ha en el fons: el benestar i la plenitud. En aquesta darrera fase l’assana es converteix en una veritable postura de meditació que ens retorna a la nostra essència.

 

Dates i preu

 • A determinar


 • A traves de les assanes activem les energies corporals però també aquestes més subtils, i els instints més bàsics de comportament humà. I aquest és precisament l’objectiu del ioga, més enllà del cos: obrir-nos a aquestes experiències internes perquè alhora que descarreguem les tensions corporals alliberem també les emocions retingudes i el contingut mental inconscient, en definitiva l'ego. Algú es pot plantejar endinsar-se en la senda del ioga sense prioritzar aquest procés? Té algun sentit la nostra pràctica si no és amb l'objectiu d'alliberar-nos de tot allò que ens condiciona, que ens reté, que ens subjecta a una realitat particular que ens allunya de l'essència? 

 • El nostre cos ens diu constantment com ens vivim a través de tots els senyals que ens envia: sensacions corporals, la postura, els gestos, les malalties... El nostre cos és molt menys manejable que les paraules i els pensaments: ho podem veure observant els gestos inconscients, la respiració, la veu, els moviments involuntaris... La nostra energia es manifesta per la via del cos i de tot el que s’expressa a través seu sense el nostre control. L’estructura corporal depèn de la nostra estructura energètica que, al seu torn, depèn de la nostra estructura psicològica. La ment és, doncs, la que dóna forma al cos i, per aquest mateix principi, a través del cos es pot incidir en la ment.

 • El treball del ioga psicofísic és probablement una de les tècniques més complertes que hi ha precisament perquè mobilitza aquestes energies bàsiques fins el nivell cel·lular. Aquestes energies condicionen el nostre sentir, la forma com vivim i experimentem la vida, expressió última del nostre desig més profund i la manera com el volem satisfer. Actuem segons pensem, pensem segons sentim, sentim segons desitgem: què és el que desitgem en realitat? Per quins desitjos es regeix la nostra vida i quin és el veritable sentit del desig?

LA INTEGRACIÓ

En la pràctica de les assanes integrem tots els nivells de la nostra personalitat: la física, la mental i l’emocional. Quan ens quedem amb un de sol, ens estem separant, disgregant, aïllant el cos, de la ment i del cor. Incomunicant, en lloc de comunicar les diferents nivells de la nostra personalitat. És necessari, per tant, implicar tots els nivells en la pràctica i permetre així obrir la consciència que tenim de nosaltres mateixos. Des d’allà podrem realment aprofundir. Altrament no estarem passant d’una mera pràctica corporal, encara que la vestim de molta gestualitat espiritual.

LA MEMÒRIA CEL·LULAR

Una pràctica correcta comença, doncs, per aquesta integració. I la seqüència sempre és ordenada. El primer que succeeix en la immobilitat de l’assana és que hi ha una implicació global en tota la nostra biologia, començant pel treball muscular i de les articulacions i les fàscies. A nivells més subtils es comença a despertar la memòria cel·lular on han quedat dipositats els sediments de les situacions vitals no resoltes, i mica en mica van aflorant. Tots volem arribar al mateix indret, aquell en el que no ens manca res, al record de plenitud de la vida uterina on no hi ha fred ni calor, ni gana ni son, on tots les necessitats estan satisfetes. En la pràctica del ioga experimentem de vegades aquesta sensació, en una relaxació per exemple: ens sentim bé i ni tant sols és com a conseqüència d’un pensament agradable. Però dura poc, perquè aquesta informació per bé que sí que està en la nostra memòria cèl·lula, n’és la informació primordial, en té al damunt molta d’altra que ha quedat soterrada en l’inconscient i que en la pràctica de les assanes malda per aflorar. És llavors quan arriba l’impuls de desfer.

SISTEMATITZACIÓ

En aquest curs donarem eines sistematitzades per a convertir la practica en un treball ordenat d’aprofundiment fins els estadis més nuclears de la nostra memòria cel·lular.

Article Ioga psicofísic