La meva assana

Paravritti Janushirasana

Etimologia

Paravritti vol dir espiral, janu genoll i shirsa cap. La traducció seria "la postura en espiral del cap damunt del genoll. És una de les poques assanes que torcen la columna alhora que s'estiren els costats. Els seus efectes es donen en tota la columnna i les vísceres del cos.

Respiració

La respiració serà en un primer moment allargant l'expiració, després la farem rítmica (els dos alers la mateixa durada) La posició del tòrax limita una mica l'amplada de la respiració.

Durada i repetició

La durada mitjana sol anar de 30 segons a unminut, però ens hi podem estar més, recordant sempre que la immobilitat ha de ser total, com una estàtua, per tal d'aconseguir la quietud mental que perseguim en la pràctica del ioga

Contraindicacions

Aquesta assana no té una contraindicació especial. En tot cas, persones amb poca basculació de pelvis es poden posar la punta d'un coixí petit a les natges. A moltes persones els pot costar arribat a tocar el peu amb el braç de dalt: no és preceptiu, prioritzarem sempre l'obertura pectoral i el treball de l'articulació de l'espatlla.

Beneficis

En la musculatura i l'esquelet

Dóna mobilitat a la cintura escapular i a l'articulació de l'espatlla, assegura la màxima llibertat als omòplats i és un bon preventiu de les contraccions cervicals i de les espatlles. És molt útil per la correcta circulació del prana perdamunt dels omòplats, mobilitza la caixa toràcica i ajuda a recuperar la mobilitat de les costelles amb les vèrtebres. La postura en espiral de la columna fa que aquesta assana actuï damunt de totes les vèrtebres.

Sistema nerviós

La principal beneficiada d'aquesta assana és la medul·la espinal, i també el sistema simpàtic en la cadena de ganglis que recorren la columna dorsal i lumbar, la qual cosa estimula tots els òrgans del tronc. S'ha de procurar estirar bé des del sacre i això beneficiarà també el sistema nerviós parasimpàtic, que controla els `rgans del apelvis i les funcions d'eliminació de toxines de l'organisme.

Abdomen

Mentre una meitat de l'abdomen s'estira l'altre queda comprimida i això produeix un importantmassatge en els òrgans i les vísceres: ronyons, colon, suprarenals, etc. Aquesta assana proporciona dinamisme i vitalitat.

Pulmons i diafragma

Els pulmons segueixen totes les modificacions de la caixa toràcica. S'estira el pulmó que queda a dalt, que es ventila molt, mentre l'altre queda comprimit i es buida dels estancaments acumulats. L'espiral ventila alternativament els dos pulmons, important perquè en solem utilitzar-los de manera assimètrica i és important ventilar-los cada dia.

Execució

  • Asseguts al terra, flexionem la cama esquerra i portem el taló al perineu. Girem el tronc cap a la cama dreta i flexionem, el taló avançat i ben allunat de l'isquí per tal de buscar el correcte estirament de la musculatura posterior de la cama.
  • Passem el braç dret per la part interior de la cama dreta i el palmell cap amunt.
  • Girar la columna cap el costat esquerre, deixant la part anterior del cos ben oberta, passar el braç esquerre per darrera l'esquena i obrir l'espatlla. Durant un moment dedicar-se a donar la correcta rotació a tota la columna i la suficient obertura a l'espatlla esquerre, l'avantbraç reposa a la columna lumbar.
  • Estirar el braç esquerre i procurant el bon treball de l'articulació, pujar el braç fins l'orella.
  • Si no es tanca la caixa toràcica, portar la mà esquerre fins el peu

Llibres i cinema consciència


Contacte

Vols contactar amb nosaltres? Tens alguna pregunta o suggeriment? T'agradaria col·laborar?