RESPIRA

El prana

Fa molts mil·lennis que els il·luminats de la India ensenyaven que tota la l’energia de l’univers provenia d’un nucli o d’una força de la qual sorgia tota la vida: és el que s’anomena prana. És el prana en el seu estat original, com energia en estat latent, com esperit que alimenta tota la resta de forces, prana com a vibració original. L’inici de la creació, el big bang, representa el despertar del prana i començen a actuar originant, a partir d’ell, tota mena de forces. És el moment en què s’origina tot el moviment, energia és moviment i l’hem d’entendre enfront del no moviment, enfront però no en confrontació perquè en el substrat de l’energia hi ha l’impuls cap el retorn a aquell moment previ al seu mateix origen, el no-moviment, l’Absolut podríem dir, del qual emana la força de l’energia, l’explosió del big-bang energètic que dóna lloc a la creació de l’Univers, existent com una ona expansiva d’energia.

Hi ha una substància a partir de la qual tot es desenvolupa, una idea o esperit (seria com el ser en potència d’Aristòtil) que a Orient en diuen akasa, so sagrat, el cinquè dels cinc elements, l’element del cinquè txakra: prthiví (terra),  apa (aigua), agni (foc)¸vayu (aire) i akasa (èter). A l’inici de la creació, o de l’explosió que dóna origen a tot, prana comença a actuar damunt akasa i dóna lloc a totes les infinites formes i forces. A partir del cinquè txakra, prana esdevé l’energia que ho amara tot: és present en cada forma de vida, també en els aliments, en l’aire... Totes les forces es basen igualment en prana, tant la força de la gravetat, com l’electricitat, la radioactivitat...,  és l’ànima (allò que dóna vida) a tot el que forma el món. Amb tot, prana està en les coses sense ser les coses: encara que estigui en l’aire, no és l’aire, està en les vitamines, sense ser vitamina. En el cos humà és l’energia que l’anima, és l’impuls vital, és la shakti que en el seu procés en contacte amb les forces de la terra es manifesta com a ànima humana en el seu camí de retorn al Tot.

A un nivell quotidià, podríem dir, acumulem prana de formes diferents, sobretot a través dels aliments i la respiració encara que no en siguem conscients. A través de la respiració del ioga, podem acumular grans quantitats de prana en el cervell i els centres nerviosos, i utilitzar-lo en aquells moments en què se’ns demana un esforç important, tant si és físic com mental. Hi ha persones que veiem que tenen una gran vitalitat, i és que disposen d’una gran reserva de prana en el seu organisme. La ciència Occidental anomena èter al prana que conté tot l’univers, el cos humà també condensa grans quantitats d’èter-prana en tots els seus àtoms i molècules: sense ell tot estaria mort. La força mental està formada de prana, la força física, les emocions, la força química, etc. Una altre forma de captació és sahastrara, a través de l’atenció a la coroneta rebem directament l’energia de l’univers. Una persona que disposi de la capacitat de viure’s en aquest punt d’atenció mantindrà elevades dosis de prana a la seva disposició, es cansarà molt menys i reposarà ràpidament les seves energies. Hem de tenir molt present que els moviments del cos consumeixen energia, els pensaments, les emocions, i en grans quantitats; després d’una despesa significativa de prana o energia hem de procurar reposar les nostres reserves. Això ho tenim present quan ens cansem físicament, davant d'esforços físics se’ns obre la gana i així recuperem l'energia que hem consumit, però no sempre ho tenim present després de despeses a través del pensament i l’emoció. Si ens sentim fatigats física i mentalment el pranajama és la millor eina per a recuperar-nos, el seu efecte és immediat.

Rosa Daniel

Professora de ioga

Centre de Ioga Siddharta

 

 

esquelet diafragma.jpg

 

L’inici de la creació, el big bang, representa el despertar del prana i començen a actuar originant, a partir d’ell, tota mena de forces

 

A partir del cinquè txakra, prana esdevé l’energia que ho amara tot: en cada forma de vida hi ha present el prana

 

A través de la respiració del ioga, podem acumular grans quantitats de prana en el cervell i els centres nerviosos